Cukrzyca to choroba, która dotyka coraz większą część populacji. Jak sobie z nią radzić? Jak jej przeciwdziałać, gdy jeszcze jest czas?

Cukrzyca – leczenie naturalne jeczmieniem i chlorellą

Naturalne leczenie cukrzycy dietą może stanowić samodzielną terapię lub uzupełnienie terapii zapisanej przez lekarza, np. farmakologicznej. Polega na stosowaniu zielonej żywności, w której skład wchodzą przede wszystkim młody jęczmień i chlorella. Rośliny te mają pozytywny wpływ na zdrowie pacjenta z cukrzycą, a co nawet ważniejsze, działają kompleksowo. Wzmacniają działanie insuliny, regulują jej wykorzystanie w organizmie, obniżają poziom cukru we krwi i utrzymują go na właściwym poziomie, obniżają i stabilizują poziom hemoglobiny glikowanej. Dzięki młodemu jęczmieniowi i chlorelli zwiększa się wrażliwość komórek na insulinę zarówno endogenną (naturalne leczenie cukrzycy typu 2), jak i egzogenną (naturalne leczenie cukrzycy typu 1).

Cukrzyca typ 2 – leczenie naturalne

Jak leczyć cukrzycę typu 2, zwaną również cukrzycą starczą? Poprzez regularne, codzienne przyjmowanie napoju z młodego jęczmienia oraz spożywanie preferowanej formy algi Chlorella Pyrenoidosa, np. tabletek. W cukrzycy typu 2 problemem są złożone zaburzenia metaboliczne z niedoborem insuliny, a dodatkowo insulinoopornością.

Naturalne leczenie cukrzycy typu 1

Ten typ cukrzycy dotyczy przede wszystkim osób młodych, choć nie tylko. Wynika z autoimmunologicznego stanu zapalnego, który uszkadza specyficzne komórki trzustki i tym samym usuwa insulinę, którą chore osoby muszą dostarczać z zewnątrz, np. pod postacią zastrzyków. Duże znaczenie w przebiegu i rozwoju cukrzycy typu 1 ma skład mikroflory jelitowej. Tutaj warto zauważyć, iż naturalne leczenie cukrzycy dietą z wykorzystaniem zielonej żywności rozwiązuje problem utrzymania zdrowego mikrobiomu. Młody jęczmień i chlorella zawierają błonnik, hamują wchłanianie cukru, stabilizują poziom cukru we krwi, oszczędzają insulinę, działają przeciwzapalnie, a także oczyszczają i odżywiają mikrobiom.

Naturalne leczenie cukrzycy typu 2 i 1 – leczenie cukrzycy zieloną żywnością

Przykładowe zalety zielonej żywności w leczeniu cukrzycy to:

  • wysoka zawartość przeciwutleniaczy, co ma kolosalne znaczenie przy procesach zapalnych wynikających z cukrzycy,
  • dostarczanie wielocukrów, które trawią się wolno, wobec czego glukoza uwalniana jest powoli i insulina zwiększa się stopniowo,
  • wywoływanie efektu inkretynowego, czyli oszczędzanie insuliny,
  • eliminacja metali ciężkich z organizmu, co pomaga osobom z cukrzycą zachować zdrowe nerki,
  • obniżanie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów.