Szczepy bakterii: żywe kultury bakterii mlekowych Sun&Food
Jogurt/Kefir domowy- dlaczego warto wprowadzić je do diety
Jogurt i kefir są pochodnymi mleka, dlatego zawierają wiele takich samych dobroczynnych składników odżywczych jak mleko: wapń, fosfor, potas, ryboflawinę i witaminę A. Ponadto, w swojej tradycyjnej postaci, jogurt i kefir są pokarmem bogatym w wysokiej jakości białko, korzystne probiotyki oraz przeciwdziałający rakowi sprzężony kwas linolowy.
Chociaż ogólnie przyjmuje się, że jogurt i kefir są pożywnymi i zdrowymi przekąskami, warto zwrócić uwagę, że wiele pitnych, smakowych kupnych jogurtów i kefirów zawiera mnóstwo cukru, sztucznych składników i wypełniaczy. Większość z nich zawiera jedynie marginalną ilość probiotyków.
Okazuje się więc, że jogurty i kefiry zakupione w lokalnym sklepie spożywczym mogą nie być tak korzystne dla zdrowia, jak myślisz.
Czytaj więcej na Blogu
Co powinieneś wiedzieć o jogurtach i kefirach kupowanych w sklepie
Na jakość komercyjnie produkowanego jogurtów i kefirów kupowanych w sklepie wpływa szereg zmiennych. W zależności od jakości mleka i metod zastosowanych do przekształcenia go w jogurt czy kefir, twoje ciało może otrzymać kilka zdrowych korzyści, albo nie otrzymać ich wcale.
Wysokiej jakości jogurty i kefiry zawierają wiele pożytecznych bakterii, które poprawiają zdrowie jelit. Problem polega na tym, że większość produktów kupowanych w sklepach jest jednak niskiej jakości z trzech głównych powodów:
Po pierwsze, do produkcji większości komercyjnych jogurtów i kefirów wykorzystywane jest mleko niskiej jakości. Pochodzi ono z przemysłowych hodowli krów. Krowy te (odmiana holsztyno-fryzyjska) zmienione są genetycznie, całe życie spędzają w specjalnych boksach, karmione są antybiotykami i przetworzonymi mieszankami. Wszystko po to, aby produkować coraz większe ilości mleka.
Po drugie, podczas gdy wiele jogurtów i kefirów zakupionych w sklepie podszywa się pod zdrową żywność, w rzeczywistości zawierają one sztuczne barwniki, smaki i substancje słodzące (w tym sztuczne substancje słodzące), a także zagęszczacze, takie jak pektyna, mleko w proszku oraz często środki pleśniobójcze, o czym producenci nie wspominają. Idealnie „dobry jogurt/kefir” powinien zawierać wyłącznie pełnotłuste surowe mleko, najlepiej pochodzące od krów karmionych trawą i żywe kultury probiotyczne.
Ponieważ cukier karmi chorobotwórcze drobnoustroje, które wypierają korzystną florę w przewodzie pokarmowym, najważniejszym krokiem w budowaniu zdrowej flory jelitowej jest ograniczenie spożycia cukru. Negatywne skutki cukru znacznie przewyższają minimalne korzyści probiotyczne, jakie można uzyskać z zakupionego w sklepie jogurtu czy kefiru.
Po trzecie, chyba że jogurt/kefir, który kupujesz, jest ekologiczny i wytwarzany z mleka pochodzącego od krów karmionych trawą, najprawdopodobniej spożywasz jogurt z kukurydzą lub soją modyfikowaną genetycznie. Jak zapewne wiesz, przemysłowym krowom mlecznym aplikuje się dietę opartą właśnie na GMO.
A może po prostu zrobić jogurt i kefir domowy?
To może być łatwiejsze niż myślisz. Wszystko czego potrzebujesz to wysokiej jakości starter z żywymi kulturami bakterii i surowe mleko pochodzące ze sprawdzonego źródła lub mleko pasteryzowane poniżej 100 stopni Celsjusza. Nie używamy mleka UHT!
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Opis szczepów bakterii mlekowych
Jak zrobić domowy jogurt/kefir/zsiadłe mleko
Aby kupić szczepy bakterii Sun & Food przejdź do sklepu