Czym są kwasy Omega 3
i jakie są skutki
ich niedoboru?

Kwasy Omega 3 są głównym budulcem naszych błon komórkowych. Jeśli dostarczamy zbyt mało tych wielonienasyconych kwasów drogą pokarmową (a musimy, bo sami ich nie wytwarzamy), ich miejsce zaczyna wypełniać cholesterol i kwasy nasycone. Wtedy nasze błony komórkowe tracą elastyczność i się usztywniają, przez co zostaje zaburzone wchłanianie składników odżywczych i jednocześnie utrudnione jest usuwanie toksyn powstających we wnętrzu komórek. Ten proces wytwarza stan zapalny. Niewykryty, nasila się latami często doprowadzając m.in do:

problemów z odpornością,
zaburzeń neurologicznych,
problemów z układem krwionośnym (za wysoki cholesterol, miażdżyca, nadciśnienie),
układem kostnym (problemy ze stawami, bolesność, zmniejszona ruchliwość),
układem oddechowym (astma, alergie, nawracające infekcje zatok, gardła),
hormonalnym (nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy, przysadki, nadnerczy, jajników/jąder),
pokarmowym (zaburzenia wchłaniania, cukrzyca, alergie),
wielu problemów skórnych (atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy, trądzika różowatego) oraz wielu innych

Badania wykazały, że obecnie prawie 95% populacji Europejczyków (łącznie z dziećmi) ma nieprawidłowy balans Omega 6 do Omega 3 i ma poważne niedobory kwasów Omega3. Skutkuje to procesami zapalnymi na poziomie komórkowym, które w wielu przypadkach przez całe lata pozostają jedną z głównych NIEWYKRYTYCH przyczyn wymienionych powyżej schorzeń lub dolegliwości.

Trzy najpopularniejsze
ale niewystarczające

źródła Omega 3:

1. Ryby i algi morskie

Powinno się je spożywać kilka razy w tygodniu i to w odpowiedniej ilości. Niestety z powodu zmian do jakich doprowadzili ludzie w środowisku naturalnym i zanieczyszczenia metalami ciężkimi i toksynami mórz i oceanów nie jest to obecnie zalecane, bo jedząc ryby jednocześnie wprowadzamy do organizmu wszystkie toksyny, które one zaabsorbowały. Nie da się tego rozdzielić. I im większe ryby, tym więcej toksyn mają w swoich ciałach.

2. Tran

Byłby dobry, gdyby nie fakt, że mało kto wie, że kwasy Omega 3 są szalenie nietrwałe i aby nasz organizm w pełni mógł je przyswoić potrzeba aby po przyjęciu drogą pokarmową były dostępne dla naszych komórek przez około dobę. Jak wykazały badania naukowe, Omega 3 z suplementów z tranem już po zaledwie 2 godzinach od spożycia rozkładały się i ulegały strawieniu, przez co nie mogły stać się dostatecznym źródłem Omega 3 dla naszych komórek.

3. Nasiona, orzechy i oleje ze źródeł roślinnych

Len, konopie, chia – są bogate w Omega 3… ale tylko w ich jedną frakcję tzw. ALA. Nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania pozostałych składowych Omega 3- długołańcuchowych kwasów EPA i DHA, których najlepszym źródłem są właśnie odpowiednio oczyszczone z metali ciężkich i toksyn ryby i algi morskie (ryby, bo zjadają algi). Ludzki układ pokarmowy w zaledwie 5-15% jest w stanie przekonwertować kwasy ALA w EPA i DHA, bo zależy to od wielu czynników, a między innymi od stanu naszej wątroby i jej obciążeń (pasożytami, toksynami, metalami ciężkimi).

Nawet odżywiając się dobrze, świadomie, korzystając z żywności ekologicznej, jedząc dużo warzyw, kasz, unikając w swojej diecie cukru jest wielce prawdopodobne, że naszym komórkom brakuje kwasów Omega 3.

Dlaczego zalecana jest
regularna suplementacja
kwasami Omega-3
dla dzieci i dorosłych?

W obecnych czasach, przy masowej produkcji żywności i zanieczyszczeniu środowiska (gleb, mórz i oceanów) jest wręcz niemożliwe dostarczenie sobie ODPOWIEDNIEJ ilości kwasów Omega3 i zachowanie balansu Omega 6 do 3 tylko z żywności, bez jednoczesnego ryzyka wprowadzenia do naszych komórek nadmiaru różnych toksyn i metali ciężkich.

Z tego powodu jeśli chcemy zachować lub odzyskać:

  • wysoką odporność,
  • brak stanów zapalnych w organizmie lub ich zminimalizowanie,
  • prawidłowe przyswajanie składników odżywczych i wydalanie toksyn na poziomie komórkowym

codzienna suplementacja czystymi, odpowiednio ustabilizowanymi niezbędnymi kwasami Omega 3 (głównie EPA i DHA) wydaje się być już koniecznością.

Czym się kierować
przy wyborze suplementów
z kwasami Omega 3 ?

1. Zawartością frakcji EPA i DHA Omega3.

2. Sposobem stabilizacji (utrwalenia) tych kwasów. Najlepsze są do tego celu polifenole z oliwek, ponieważ umożliwiają naszym komórkom wysycanie się kwasami Omega 3 przez ponad 30 (!) godzin po spożyciu.
Witamina E oraz astaksantyna, jak wykazały badania, utrwalają Omega 3 do niestety zaledwie dwóch godzin po spożyciu, przez co takie suplementy będą miały w większości niską skuteczność.

3. Dodatkowym atutem będzie zapewnienie przez producenta możliwości weryfikacji działania swojego produktu przez umożliwienie zakupu odpowiednich testów krwi wykazujących poziom Omega 3 we krwi (w rozbiciu przynajmniej na kwasy ALA, EPA, DHA), balans Omega 6 do Omega 3, oraz stopień przepuszczalności błon komórkowych (odpowiedzialny m.in za poziom wchłaniania składników odżywczych z pożywienia).

WSZYSTKIE powyższe kryteria spełniają oleje BalanceOil norweskiej firmy Zinzino.

Jak sprawdzić jaki mamy
poziom Omega 3
i balans Omega 6 do 3 ?

Możemy o tym łatwo się przekonać wykonując samodzielnie w domu test krwi klasy medycznej.
Norweska firma Zinzino będąca producentem olejów BalanceOil z faktycznie przyswajalnymi i dostępnymi dla organizmu przez ponad 30 godzin po spożyciu kwasami Omega 3, umożliwia nam nabycie razem z olejami zestawu dwóch takich testów.

Pierwszy z nich wykonujemy zanim rozpoczniemy przyjmowanie olejów od Zinzino aby wiedzieć z jakiego punktu startujemy, jak sposób odżywiania wpływa na stan naszych błon komórkowych, jak są elastyczne i przepuszczalne. Test ten wykaże nam poziom 11 frakcji różnych kwasów tłuszczowych oraz balans omega 6 do omega 3.

Jeśli okaże się, ze poziom Omega 6 do Omega 3 wyniesie tyle ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, 3:1 lub optymalnie 1:1, to firma zwraca klientowi koszty zakupu olejów i testów, ponieważ nie ma potrzeba aby ta osoba dodatkowo przyjmowała jakieś suplementy z Omega 3.

Kolejny test wykonujemy po 5-6 miesiącach suplementacji olejem BalanceOil z Omega 3 od Zinzino aby dać czas na wbudowanie się tych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w błony naszych erytrocytów. I wtedy dopiero mamy tzw. twarde dowody na to jak działają oleje od Zinzino. Czarno na białym widać w wyniku kolejnego testu efekty naszego codziennego przyjmowania BalanceOil i daje się odczuć poprawę samopoczucia i odporności. Czy inni producenci mają odwagę wystawić się na taką weryfikację działania swoich produktów?

Testy wykonywane są w niezależnym, prestiżowym laboratorium Vitas w Norwegii. Na wynik czeka się ok 3 tygodni i otrzymuje się go drogą mailową. W Polsce tego typu badań nie wykonuje się w laboratoriach.

Twórcą produktów Zinzino jest dr Paul Clayton:
– pionier w badaniu efektów działania żywności i składników roślinnych na zdrowie i sprawność fizyczną człowieka
-naukowiec EBM Evidence Based Medicine (medycyny opartej o dowody),
-członek Królewskiego Towarzystwa Żywieniowego Wielkiej Brytanii
-członek Instytutu Żywienia, Pracy Mózgu i Zachowań na Uniwersytecie Oxfordzkim

Jaka jest zasadnicza różnica
między tranem, a olejami BalanceOil
z Omega 3 od Zinzino?

BalanceOil ma wysoką przyswajalność wynikającą z ustabilizowania (utrwalenia) kwasów Omega 3 polifenolami (naturalnymi substancjami) z greckich oliwek, dzięki czemu Omega 3 są dostępne dla naszych komórek przez ponad 30 godzin!
Suplementy tranowe przez to, ze są zazwyczaj utrwalane witaminą E lub astaksantyną, utleniają się lub ulegają rozpadowi po zaledwie dwóch godzinach od spożycia.

-W Zinzino mamy do wyboru trzy rodzaje oleju:

  •  klasyczny BalanceOil z ryb z mórz na północy Europy (o smaku oliwy z oliwek, bez zapachu ryb, z naturalnymi olejkami pomarańczowym, cytrynowym lub grejfrutowym), z witaminą D3 z lanoliny
  • AquaX również z ryb z mórz na północy Europy, z witaminą D3 z lanoliny, emulgowany (rozpuszczalny) w wodzie, dla osób mających problemy z trawieniem tłuszczy oraz dla dzieci ze względu na postać, która po dodaniu do wody rozpuszcza się i zamienia się w biały napój bez żadnej tłustości o smaku lemoniady,
  • wegański z alg (uprawianych w oczyszczonej wodzie morskiej) o smaku oliwy z oliwek lub z dodatkiem naturalnego olejku cytrynowego, z olejem z nasion żmijowca i witaminą D3 z porostów

BalanceOil jest w pełni bezpieczny dla zdrowia, ponieważ poziom metali ciężkich i toksyn jest w nim dużo poniżej norm ustalonych jako bezpieczne przez WHO, EFSA, IFOS, GOED

Bestsellerem Zinzino jest
tzw. Protokół zdrowia (Health Protocol) składający się z czterech elementów:

1. oleju BalanceOil – mieszanka olejów klasy premium z najwyższej jakości i czystości oleju dzikich ryb i uzyskanej przed zbiorami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia o wysokiej zawartości Omega-3 (EPA + DHA), polifenoli oliwnych oraz witaminy D3 z lanoliny lub porostów

2. Xtend w tabletkach lub kapsułkach- to koncentrat składników odżywczych wzorowany na pożywieniu z Blue Zones, czyli miejsc na Ziemi, gdzie ludzie żyją najdłużej. Dzienna dawka zwiera wyciąg z 9 kg świeżych ekologicznych warzyw, owoców i nasion wspierający nasz wrodzony układ odpornościowy, zawierający 23 podstawowe witaminy i minerały, mikro- i fito-składniki odżywcze (w tym kurkuminę, likopen, luteinę, wyciąg z zielonej herbaty) oraz oczyszczone beta-glukany 1-3, 1-6 z drożdży piekarskich

3. Zinobiotic– wysoce złożona mieszanka 5 różnych błonników (w tym beta glukany 1,3 i 1,6) które są uwalniane w czasie i metabolizowane w jelicie grubym, dokarmiających i sprzyjających wytwarzaniu w jelitach bakterii wspierających naszą odporność oraz przyswajalność składników odżywczych z pożywienia,

4. testu suchej kropli krwiwykazującego poziom 11 różnych kwasów tłuszczowych, którymi organizm dysponuje na potrzeby budowy komórek i tkanek;

     oznaczane są:

1.  kwas palmitynowy (PA),               7.  kwas dihomo-gamma-linolenowy (DHGLA),

2.  kwas stearynowy (SA),                 8.  kwas arachidonowy (AA),

3.  kwas oleinowy (OA),                    9.   kwas eikozapentaenowy (EPA),

4.  kwas linolowy (LA),                    10.    kwas dokozapentaenowy (DPA),

5.  kwas alfa-linolenowy (ALA),     11.  kwas dokozaheksaenowy (DHA)

6.  kwas gamma-linolenowy (GLA),

Firma Zinzino stworzyła program do regularnego przyjmowania BalanceOil i swoich pozostałych suplementów, opierający się na comiesięcznej subskrypcji przez przynajmniej 6 miesięcy. Po tym czasie można z subskrypcji zrezygnować lub ją przedłużyć. Klient po rejestracji i zakupie zestawu startowego (Premier Kit) uzyskuje specjalną opcję cenową, tzw cenę Premier niższą od regularnej kwoty o kilkadziesiąt procent (z opcją otrzymywania BalanceOil za darmo), oraz otrzymuje zawsze świeży produkt, przechowywany w odpowiednich warunkach, prosto od producenta.

Zakup pojedynczych butelek jest polecany tylko w sytuacjach typu „na próbę”, ponieważ przy nieodzownym dłuższym stosowaniu jest nieekonomiczny finansowo. Tylko codzienne przyjmowanie BalanceOil jest w stanie przyczynić się do uzyskania i utrzymania optymalnego stężenia Omega 3, oraz prawidłowego balansu Omega 6 do Omega 3.

Kup w subskrypcji TU 

(po szczegółowe informacje lub aby uzyskać pomoc i wskazówki przy rejestracji zadzwoń/napisz maila)

CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Omega 3 w pytaniach i odpowiedziach

oraz o poszczególnych produktach Zinzino:
BalanceOil+, BalanceOil AquaX, BalanceOil Vegan, Xtend+, Xtend, Zinobiotic