Omega 3
w pytaniach
i odpowiedziach


Co to jest Omega-3?

Omega-3 jest wspólnym określeniem dla grupy długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z pierwszym podwójnym wiązaniem zlokalizowanym między 3. a 4 atomem węgla w cząsteczce, licząc od końcowej grupy metylowej.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są związkami niezbędnymi, co oznacza, że nie mogą być wytwarzane w organizmie i dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.
Wyjątek stanowią kobiety w wieku rozrodczym, które mają zdolność do produkcji małych ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Mimo to zaleca się jednak, aby kobiety z tej grupy przyjmowały kwasy tłuszczowe omega-3 w pokarmie.

W jakich produktach
spożywczych występują
niezbędne kwasy Omega-3?

Rozróżnia się kilka rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3:

  • kwasy omega-3 o krótszym łańcuchu tzw ALA występujące w roślinach,
  • kwasy omega-3 o dłuższym łańcuchu tzw EPA i DHA występujące w produktach pochodzenia morskiego: algach, owocach morza i tłustych rybach takich jak sardynka, makrela, sardela i łosoś

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 mają najsilniejsze działanie bioaktywne, czyli kwas eikozapentaenowy (EPA, C20:5 omega–3) i kwas
dokozaheksaenowy (DHA, C 22:6 omega-3-3).

Dlaczego należy przyjmować
suplementy zawierające
kwasy Omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego są ważne dla osią­gnięcia dobrej równowagi między składnikami odżywczymi w organi­zmie, oraz dla naturalnego i prawidło­wego wzrostu i rozwoju.

W obecnych czasach, przy masowej produkcji żywności i zanieczyszczeniu środowiska (gleb, mórz i oceanów) jest wręcz niemożliwe dostarczenie sobie odpowiedniej ilości kwasów Omega3 i zachowanie balansu Omega 6 do 3 tylko z żywności, bez jednoczesnego ryzyka wprowadzenia do naszych komórek nadmiaru różnych toksyn i metali ciężkich.

Z tego powodu jeśli chcemy zachować lub odzyskać:

  • wysoką odporność,
  • brak stanów zapalnych w organizmie lub ich zminimalizowanie,
  • prawidłowe przyswajanie składników odżywczych i wydalanie toksyn na poziomie komórkowym

codzienna suplementacja czystymi, odpowiednio ustabilizowanymi niezbędnymi kwasami Omega 3 (głównie EPA i DHA) wydaje się być już koniecznością.

Jakie jest zapotrzebowanie
organizmu na
kwasy Omega-3?

Minimalne zalecane dzienne spożycie EPA i DHA różni się w poszczególnych krajach i w zależności od wytycznych niektórych organizacji.

Poniżej kilka przykładów:
◦EFSA (European Food Safety Authority); 250 mg EPA+DHA/dzień
◦American Heart Association; dwie porcje tłustych ryb tygodniowo
◦ISSFAL (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids); minimum 500 mg EPA+DHA dziennie
◦WHO (Światowa Organizacja Zdrowia); 200-500 mg EPA + DHA dziennie

Zachodni styl odżywiania zawiera zbyt wiele kwasów tłuszczowych omega-6 w porównaniu z kwasami omega-3, co wskazuje na konieczność zwiększenia dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 do 3 gramów, by osią­gnąć odpowiedni bilans kwasów tłuszczowych omega-3/omega-6.

Czym się kierować
przy wyborze suplementów
z kwasami O
mega 3 ?

1. Zawartością frakcji EPA i DHA Omega3.
2. Sposobem stabilizacji (utrwalenia) tych kwasów. Najlepsze są do tego celu polifenole z oliwek, ponieważ umożliwiają naszym komórkom wysycanie się kwasami Omega 3 przez ponad 30 (!) godzin po spożyciu.
Witamina E oraz astaksantyna, jak wykazały badania, niestety utrwalają Omega 3 do zaledwie dwóch godzin po spożyciu, przez co takie suplementy będą miały w większości niską skuteczność.
3. Dodatkowym atutem będzie zapewnienie przez producenta możliwości weryfikacji działania swojego produktu przez umożliwienie zakupu odpowiednich testów krwi wykazujących poziom Omega 3 we krwi (w rozbiciu przynajmniej na kwasy ALA, EPA, DHA), balans Omega 6 do Omega 3, oraz stopień przepuszczalności błon komórkowych (odpowiedzialny m.in za poziom wchłaniania składników odżywczych z pożywienia).

WSZYSTKIE powyższe kryteria spełniają oleje BalanceOil norweskiej firmy Zinzino.

Skąd pochodzą ryby
wykorzystywane do
produkcji ol
ejów BalanceOil?

Producentem oleju z Omega 3 w BalanceOil jest islandzka firma LYSI.
Olej ten pochodzi głównie z krótko żyjących, pelagicznych gatunków małych ryb, takich jak sardynki, sardele i makrele, ale nie ma wymogu dotyczącego stosowania określonego gatunku ryb, dlatego może być używanych nawet do 30 różnych rodzajów ryb. Ryby łowione są między innymi w Oceanie Atlantyckim i Oceanie Spokojnym.

BalanceOil posiada certyfikat lokalnych władz, potwierdzający, że ryby są łowione w zatwierdzonych obszarach połowowych, wiele z nich zostało zatwierdzonych przez organizację „Friends of the Sea”.

Olej rybny Zinzino pochodzi z całych i nieprzetworzonych ryb, wszelkie resztki są używane do karmienia zwierząt w celu ograniczenia marnotrawstwa.
W LYSI olej przechodzi dalsze procesy rafinacji w celu usunięcia zanieczyszczeń środowiska, zanim zostanie zmieszany z oliwą z oliwek.
LYSI spełnia wszystkie wymogi prawne dotyczące produkcji i przestrzega zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) dla produktów spożywczych i farmaceutycznych.

Czy oleje Zinzino zawierają
jakiekolwiek składniki
modyfikowane genetycznie?

Nie. Oleje Zinzino są wolne od GMO.

Oleje Zinzino są analizowane i certyfikowane zgodnie z wszystkimi europejskimi przepisami dotyczącymi metali ciężkich, toksyn i innych zanieczyszczeń.

Dlaczego prawidłowa równowaga
między ilością kwasów
Omega-6 a Omega-3
jest taka ważna?

Zachodni styl odżywiania zawiera zbyt wiele kwasów tłuszczowych omega-6 i małe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego, co przyczynia się do dysproporcji między ilością tych kwasów w organizmie. Ta dysproporcja jest powodem występowania problemów zdrowotnych związanych ze stylem życia.

Zarówno kwasy tłuszczowe omega-6, jak i kwasy tłuszczowe omega-3 są prekursorami hormonopodobnych cząsteczek sygna­łowych (eikozanoidów) w organizmie.
Eikozanoidy będące pochodnymi kwa­sów omega-6 mają właściwości prozapalne i podtrzymują przewlekły stan zapalny.
Cząsteczki sygnałowe pochodzące z kwasów tłuszczowych omega-3 mają właściwości przeciwzapalne.
W wielu aspektach eikozanoidy uzupełniają się wzajemnie, dlatego tak ważne jest zachowanie właściwej równowagi między nimi.

Prawidłowa równowaga kwasów tłuszczowych Omega-6/omega-3 ma podstawowe znaczenie dla zachowania właściwej równowagi pomiędzy eikozanoidami, natomiast znaczna dysproporcja między kwasami tłuszczowymi omega-6/omega-3 sprzyja przewlekłym stanom zapalnym.
Nordycka Rada Ministrów zaleca, by bilans kwasów tłuszczowych omega-6/omega-3 w diecie wynosił poniżej 5:1.

Oleje BalanceOil zawierające kwasy tłuszczowe (EPA + DHA), sprawnie optymalizują równowagę kwasów tłuszczowych Omega-6/3 w organizmie w ciągu 120 dni.

Jak można dowiedzieć się,
czy bilans kwasów tłuszczowych
omega-6/omega-3 w organizmie
jest prawidłowy?

Zaleca się sprawdzenie stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie oraz stopnia przepuszczalności błon komórkowych za pomocą testu suchej kropli krwi Zinzino wykonywanego w domu.
Test ten pozwala oznaczyć również profil 11 kwasów tłuszczowych we krwi.
Dzięki tej wiedzy możemy w sposób zindywidualizowany ustawić swoją dietę aby:
– unikać pokarmów, które zawierają nadmiar kwasów, których mamy za dużo we krwi
– spożywać więcej tych produktów, które mają kwasy nam brakujące.

Jeśli Twoja dieta jest zrównoważona, sto­sunek kwasów tłuszczowych omega-6 do kwasów tłuszczowych omega-3 będzie niższy niż 3:1, a najlepiej 1:1.

Firma Zinzino stworzyła program do regularnego przyjmowania BalanceOil i swoich pozostałych suplementów, opierający się na comiesięcznej subskrypcji przez przynajmniej 6 miesięcy. Po tym czasie można z subskrypcji zrezygnować lub ją przedłużyć. Klient po rejestracji i zakupie zestawu startowego (Premier Kit) uzyskuje specjalną opcję cenową, tzw cenę Premier niższą od regularnej kwoty o kilkadziesiąt procent (z opcją otrzymywania BalanceOil za darmo), oraz otrzymuje zawsze świeży produkt, przechowywany w odpowiednich warunkach, prosto od producenta.

Zakup pojedynczych butelek jest polecany tylko w sytuacjach typu „na próbę”, ponieważ przy nieodzownym dłuższym stosowaniu jest nieekonomiczny finansowo. Tylko codzienne przyjmowanie BalanceOil jest w stanie przyczynić się do uzyskania i utrzymania optymalnego stężenia Omega 3, oraz prawidłowego balansu Omega 6 do Omega 3.

Zarejestruj się TU:  (po szczegółowe informacje lub aby uzyskać pomoc i wskazówki przy rejestracji zadzwoń/napisz maila)

CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Omega 3 od Zinzino

oraz o poszczególnych produktach Zinzino:
BalanceOil+, BalanceOil AquaX, BalanceOil Vegan, Xtend+, Xtend, Zinobiotic