Zielona żywność w medycynie holistycznej
Medycyna holistyczna – inaczej medycyna całościowa – to system uwzględniający wszystkie potrzebny człowieka, a nie tylko zdrowie fizyczne. W efekcie leczenie w medycynie holistycznej dotyczy zarówno cielesności, jak i umysłu oraz energii życiowej. Koncepcja ta opiera się na trzech podstawowych metodach: pracy z ciałem rozumianej jako ruch, oddechu i oczywiście odżywianiu. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się trzeciemu zagadnieniu.
Znaczenie odżywiania w medycynie holistycznej
Trzeci filar medycyny holistycznej: odżywianie, to jednocześnie prowadzenie zrównoważonej diety oraz umiejętne wykorzystywanie potencjału leczniczego tkwiącego w produktach spożywczych. I to nie w byle jakich produktach – w Europie Środkowej, a więc również Polsce, kluczową rolę ogrywa tutaj zielona żywność, do której należą chlorella i młody jęczmień.
Dlaczego właśnie zielona żywność? Ponieważ dzięki unikalnym właściwościom zapewnia środowisku wewnętrznemu człowieka naturalną stabilizację i równowagę. Niestety u przeciętnej osoby dochodzi do destabilizacji tej równowagi na skutek nadmiernego zakwaszenia organizmu wynikającego z nieprawidłowej diety, złych nawyków żywieniowych, niedostatecznego spożycia wody, szybkiego tempa życia, przewlekłego stresu, chorób cywilizacyjnych.
Zielona żywność w medycynie holistycznej
Nadmierne zakwaszenie organizmu wynikające z szeroko pojętego współczesnego stylu życia zaburza funkcje życiowe komórek w organizmie, przyspieszając proces starzenia i obumierania komórek. Zielona żywność jest w stanie temu przeciwdziałać, jako iż ma działanie detoksykacyjne i przywracające harmonię środowiska wewnętrznego. Przyczynia się do odzyskania równowagi nie tylko w mikrobiomie jelitowym, ale także w gospodarce hormonalnej. Mało tego! Regularnie spożywane chlorella i młody jęczmień przekładają się na poprawne wydzielanie serotoniny, czyli hormonu antydepresyjnego.
Czym wyróżniają się chlorella i młody jęczmień?
- Zielona żywność jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, wywierające ogromny pozytywny wpływ na układ nerwowy obwodowy i ośrodkowy (mózg).
- Chlorella i młody jęczmień mają czynnik wzrostu komórek CGF, dzięki któremu naprawiają komórki w organizmie człowieka.
- Zielone produkty działają prewencyjnie w zakresie nowotworu piersi (efekt chemoprewencyjny).
- W połączeniu z ruchem i oddechem zielona żywność pomaga m.in. na dolegliwości kobiece: zapalenia pochwy, macicy, endometriozę, zmiany składu komórkowego w szyjce macicy.
- Medycynę holistyczną wraz z zieloną żywnością można wykorzystywać także do poprawy komfortu życia, np. treningu mięśni dna miednicy.
To tylko przykłady sytuacji, w których holistyczna terapia ciała, umysłu i energii życiowej pozwala zaopiekować się sobą jako całokształtem istoty myślącej i czującej. Zielona żywność stanowi jeden z trzech jej najważniejszych filarów – jest nie do przecenienia.