Chlorella jest jednokomórkową szmaragdowozieloną algą. Jest jednym z najbogatszych źródeł chlorofilu znanego z działania oczyszczającego i natleniającego, oraz przyspieszającego gojenie się ran, wrzodów, i stanów zapalnych.

Jej pozostałe właściwości zbawienne dla naszego zdrowia to:

  • Działanie zasadotwórcze, dzięki któremu nasz organizm ma lepsze warunki do aktywowania swoich naturalnych mechanizmów obronnych przed różnymi patogenami (np. drożdżakami) i chorobami, w tym również nowotworami.
  • Stymulowanie tzw. „systemu odpowiedzi przez gospodarza” dzięki czemu rozwija ważną aktywność przeciwrakową i własne systemy obronne organizmu.
  • Zawartość unikatowego składnika znajdującego się tylko w chlorelli- CFG (czynnika wzrostu chlorelli). Składnik ten pomaga komórkom w samoodnawianiu i przyspiesza namnażanie naszej naturalnej flory jelitowej aż czterokrotnie, wpływając tym samym na lepsze przyswajanie pokarmu oraz zwiększenie naszej odporności.
  • Bogactwo minerałów i witamin zawartych w naturalnych kompleksach, w których jedne składniki wspierają przyswajanie drugich. Chlorella ma 20 razy więcej żelaza niż szpinak, 11 razy więcej wapnia niż mleko, 17 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 10 razy więcej beta karotenu niż karotka oraz więcej witaminy B12 niż wątroba czy drożdże. Jest przebogata w inne witaminy z grupy B oraz magnez wspierający aktywność nerwową i mięśniową.
  • Obecność aminokwasów takich jak lizyna, fenyloalanina i tryptofan zapewnia poprawę zdolności logicznego myślenia, łagodzenie bólu i lepszą jakość snu.
  • Obfitość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) opóźnia procesy starzenia oraz ma działanie przeciwnowotworowe.
  • Pochłania toksyny i metale ciężkie stopniowo uwalniając od nich organizm.

Co wyróżnia chlorellę uprawianą przez firmę Green Ways od większości innych chlorelli dostępnych w sklepach i Internecie?

Po pierwsze sposób uprawy, bo to w dużej mierze od niego zależy wartość biologiczna chlorelli. Mało producentów o nim wspomina… bo nie mają się czym chwalić: zakryte hale, sztuczne światło, wentylatory tworzą „laboratoryjne inkubatory”. Rośliny uprawiane w takich warunkach nigdy nie będą mogły się równać tym, które wyrosły na świeżym powietrzu. To trochę podobnie jak z jajkami od kur z chowu klatkowego, a tymi od kurek z wolnego wybiegu. Niby z zewnątrz wyglądają tak samo ale mają inną wartość biologiczną.

Chlorella Green Ways uprawiana jest w naturalnych zbiornikach wodnych w Tajlandii. Pod gołym niebem, wystawiona  na podmuchy ciepłego wiatru, w pełni czerpiąc energię ze słońca.

     Druga różnica to odmiana chlorelli. Bardzo często spotykana jest ta mniej wartościowa- chlorella vulgaris. Green Ways uprawia odmianę chlorella pyrenoidosa, która jest najbogatsza w składniki odżywcze, a szczególnie w CGF, czyli czynnik wzrostu chlorelli o działaniu odmładzającym, wzmacniającym i probiotycznym.

     Trzeci ogromnie ważny czynnik odróżniający chlorellę Green Ways od produktów o tej samej nazwie obecnych na rynku, to sposób suszenia. Gdy proces ten odbywa się w nieodpowiednich warunkach, przy wykorzystaniu niewłaściwej technologii i temperatury często dochodzi do uszkodzenia jądra komórkowego chlorelli, w wyniku czego powstały produkt traci na wartości i może nam bardziej szkodzić niż pomagać. Jeśli producent nie napisze na opakowaniu w jaki sposób doprowadza do nieodzownego do uzyskania zwiększonej wchłanialności składników odżywczych naruszenia ściany komórkowej chlorelli, klient kupuje kota w worku,  bo ufa, że dany produkt mu pomoże zgodnie z oczekiwaniami, a może się okazać wręcz odwrotnie.

Chlorella Green Ways jest suszona (przez 5 milisekund poddawana jest temperaturze 120 stopni) w opatentowanych suszarkach rozpraszających metodą STEAM, zapewniających poza wysuszeniem również dezintegrację (rozbicie) mocnej i masywnej ściany komórek chlorelli, bez naruszania jądra komórkowego.

Tu dochodzimy do czwartej różnicy między chlorellą Green Ways a produktami większości firm. Chodzi o zawartość feoforbidów, które są substancjami silnie alergizującymi dla ludzi. Feoforbidy powstają w chlorelli w wyniku „rozbicia” chlorofilu w czasie gdy „przeżywa” ona jakiś stres biologiczny, np. niedobór wody lub jej złą jakość, brak naturalnego światła słonecznego lub stres odżywczy. Dlatego poziom feoforbidów jest w Chlorelli Green Ways jest starannie analizowany i wynosi ok. 12mg/100g, przy dopuszczalnej normie 60mg/100g.

Ile chlorelli powinniśmy spożywać dziennie?

Zależy to od kilku czynników. Masy ciała– im więcej ważymy, jadłospisu– im mniej owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych jemy, stresu– im go doświadczamy więcej, środowiska życia– im więcej zanieczyszczeń, toksyn, smogu jest wokół nas, ilości ruchu na co dzień– im go mamy mniej, tym więcej będziemy potrzebować chlorelli.

Generalna zasada profilaktyczna to 1 tabletka na 2kg wagi ciała, czyli np. osoba ważąca ok. 60 kg będzie potrzebować ok. 30 tabletek dziennie, podzielone na kilka porcji. Tabletki można gryźć (wtedy dobrze wpływają na stan dziąseł i gojenie się stanów zapalnych w jamie ustnej) lub połykać popijając dużą ilością wody.

Chlorella jest również odpowiednia dla dzieci. Podczas długookresowych badań stwierdzono, że dzieci zażywające chlorellę przez dłuższy czas miały silniejszy układ immunologiczny, rzadziej zapadały na choroby układu oddechowego, szybciej rosły i lepiej się rozwijały.

Bibliografia:

  1. „Katalog produktów” Green Ways International
  2. „Standardy jakości 2019” Green Ways International

Czytaj również: enzymatycznie żywy sok z trawy jęczmiennej Green Ways

Aby kupić akcesoria Green Ways przejdź do sklepu

Chlorella/jęczmień Green Ways są produktami dostępnymi wyłącznie na zamówienie lub po zarejestrowaniu się jako klient (zamówienia oraz więcej informacji przez telefon/mail)