W obecnych czasach wiele osób boryka się z problemem zaburzonej flory bakteryjnej jelit, co niestety ma duże przełożenie na upośledzone procesy trawienne, przerost drożdżaków i osłabioną odporność organizmu🤧. Jak to zmienić?

REGULARNE spożywanie domowych przetworów mlecznych:
✅jogurtów,
✅kefirów,
✅zsiadłego mleka
zasila nasze jelita w dobroczynne, biologicznie aktywne bakterie, których tak nam często brakuje, wspierając tym samym odbudowę mikrobionu.

📈Rozwiązanie to wykazuje się najczęściej większą skutecznością niż przyjmowanie probiotyków w kapsułkach czy tabletkach… i jest o wiele smaczniejsze😋.


🍶🥣Domowy jogurt/kefir/zsiadłe mleko są doskonałym dodatkiem do codziennych musli i koktajli owocowych. A korzyści, które odniesiemy w postaci wsparcia pracy jelit (profilaktyki zaparć, biegunek, problemów z trawieniem i wchłanianiem) sprzyjać będą wzrostowi odporności.

Domowy jogurt naturalny – namnażanie bakterii mlekowych

👉 mają dużą żywotność dzięki obecności odżywczego tłuszczu z pełnotłustego mleka (bo tylko do takiego je dodajemy, nigdy do UHT); tłuszcz jest im niezbędny aby intensywnie się namnażać (bakterie z jogurtów i kefirów z masowej produkcji, robione na odtłuszczonym mleku są niestety przez to o wiele słabsze)
👉przerabiają laktozę z mleka na kwas mlekowy, powodując, że takie produkty mleczne MOGĄ SPOŻYWAĆ również dzieci i dorośli z nietolerancją laktozy👧👩‍🦰

⚠️Do CZYNNIKÓW OSŁABIAJĄCYCH DOBRĄ FLORĘ BAKTERYJNĄ naszych jelit poza antybiotykami należą:

📌nadmiar słodyczy i cukru w produktach spożywanych regularnie (czekolady, cukierki, batony, wafle, ciastka, słodzone napoje- również te niegazowane)
📌nadmiar żywności wysokoprzetworzonej- gotowe dania w torebkach lub mrożone pizze, zapiekanki
📌stres: wszelkie intensywne przeżycia (lęk, złość, frustracja, smutek) i stany depresyjne trwające przez dłuższy czas

Dlaczego warto stosować przepis na domowy jogurt naturalny?

Obecnie żyjemy w takich czasach, że często trudno jest uniknąć kilku naraz lub nawet tylko jednego z powyższych czynników.

Z tego powodu, wszelkie DZIAŁANIA PROFILAKTYCZNE mające na celu nie dopuszczenie w jelitach do spadku liczebności bakterii (będących niczym nasze wojska obronne przed wieloma patogenami oraz nie dopuszczającymi do przerostu drożdżaków candida, obecnych u każdego z nas) STAŁY SIĘ KONIECZNOŚCIĄ i jednym z fundamentów zachowania zdrowia💪 i wysokiej odporności.

🍀A w tym na pewno w sposób naturalny będą nas wspierać domowe jogurty, kefiry i zsiadłe mleko👌😀

➡️Szczegółowe informacje o każdym z rodzajów kultur bakterii mlekowych dostępne są TU

➡️Sklep– możliwość zaopatrzenia się w kultury bakterii mlekowych do domowego wyrobu jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka